Kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kolejna wersja kluseczek ziemniaczanych,tym razem starte ,mlode ziemniaczki polaczylam ze szpinakiem ,stad tez taki wlasnie kolor.Warto laczyc przerozne skladniki,aby nasze posilki nie tylko wygladaly kolorowo,ale tez podwyzszaly wartosci odzywcze-a wiemy,ze szpinak je ma.

  • 30 min

Składniki:

  • .3 duze ziemniaki
    .400 gr maki pszennej
    .liscie swiezego szpinaku
    .2 zabki czosnku
    .szczytpa soli

    Ponadto
    .nozyczki
    .worek cukierniczy lub mocny foliowy

Kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy ,obieramy ze skorki,ucieramy potem odlewamy nieco z nich sok.
  • 2. Umyte listeczki szpinaku ( ilosc raczej dowolna,ale tak,aby uczynila 1/2 szklanki musu ),przekladamy do wysokigo naczynia,dodajemy szczypte soli ,przecisniety przez praske czosnek,oraz 2 lyzki soku z ziemniakow i blendujemy az powstanie gesty mus.
  • 3. Laczymy skladniki,dodajemy make i mieszamy dokladnie wszystko.
  • 4. Ciasto powinnismy uzyskac nieco luzne,przekladamy je teraz do worka cukierniczego ,odcinamy koncowke i wyciskajac ciasto do gotujacej osolonej wody,odcinamy nozyczkami porcje i tak do wyczerpania.
  • 5. Ugotowane kluseczki przelewamy zimna woda.
  • 6. Podajemy na goraco np.z sosem grzybowym-pycha!
    Zdrowie na talerzu-to lubie!
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy