Kluseczki ziemniaczane z farszem

0 (0 ocen)

Pyszne, syte kluseczki, idealne na obiadek :)

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    2 kg surowych ziemniaków
    2 cebule
    1/2 kg mięsa mielonego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka

Kluseczki ziemniaczane z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, surowe zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z soku. Połączyć razem, dodać mąkę i jedno jajko i wyrobić ciasto.
  • 2. Mięso mielone doprawić, dodać jajko i podsmażoną zmieloną cebulę.
  • 3. Ciasto ziemniaczane rozwałkować na grubość ok. 1 cm, szklanką wycinać kółka, na każde kłaść łyżką mięsnego farszu, zlepiać kulki.
    Wrzucić do gotującej się wody i od momentu wypłynięcia gotować 25-30 min.
    Podawać ze skwarkami lub podsmażoną na złoty kolor cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy