Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Semolina po raz trzeci

  • 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    400 g semoliny, użyłam De Decco
    200 ml ciepłej wody
    szczypta soli
    łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini
    na sos kurkowo-śmietanowy:
    350 g kurek, dokładnie oczyszczonych i osuszonych
    2 ząbki czosnku
    łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli
    szklanka śmietanki do gotowania, 12%
    2 szczypty suszonego cząbru
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    2 szczypty suszonego rozmarynu
    1/3 pęczka natki z pietruszki
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blat wysypujemy semolinę, robimy wgłębienie, dodajemy sól i stopniowo wodę, wyrabiamy, ręcznie zajmuje to 15 minut, ciasto musi być elastyczne, gotowe przykrywamy ręcznikiem kuchennym i dostawiamy na 15 minut. W tym czasie na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki, dusimy na najmniejszym ogniu, a gdy zmiękną i zmienią kolor na jasno-brązowy wlewamy śmietankę, dodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka nabierze smaku kurek, na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę z pietruszki. Gdy sos jest już gotowy pora na przygotowanie kluseczek. Ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy cienki wałek i kroimy na kawałki I kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy z sosem kurkowo-śmietanowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować