na ciasto:
400 g semoliny, użyłam De Decco
200 ml ciepłej wody
szczypta soli
łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini
na sos kurkowo-śmietanowy:
350 g kurek, dokładnie oczyszczonych i osuszonych
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek extra virgin z białych trufli
szklanka śmietanki do gotowania, 12%
2 szczypty suszonego cząbru
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 szczypty suszonego rozmarynu
1/3 pęczka natki z pietruszki
sól, pieprz do smaku
Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na blat wysypujemy semolinę, robimy wgłębienie, dodajemy sól i stopniowo wodę, wyrabiamy, ręcznie zajmuje to 15 minut, ciasto musi być elastyczne, gotowe przykrywamy ręcznikiem kuchennym i dostawiamy na 15 minut. W tym czasie na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki, dusimy na najmniejszym ogniu, a gdy zmiękną i zmienią kolor na jasno-brązowy wlewamy śmietankę, dodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka nabierze smaku kurek, na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę z pietruszki. Gdy sos jest już gotowy pora na przygotowanie kluseczek. Ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy cienki wałek i kroimy na kawałki I kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy z sosem kurkowo-śmietanowym.
Komentarze