Kluseczki z marchewką i fasolką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Prowadzę dom i zajmuję się córkami w wieku 13, 10 i 4,5 roku. Często korzystam z gotowych przepisów, ale trochę je udoskonalam.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    ● 2/3 szklanki bułki tartej
    ● 1 jajko
    ● szczypta soli
    ● mleko lub woda
    Sos: 1 cebula
    ● 2 średnie marchewki
    ● 1 puszka czerwonej fasolki
    ● 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól
    ● 1/2 szklanki wody
    ● kilka łyżek oliwy
    ● 15 dag żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kluseczki z marchewką i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluseczki z marchewką i fasolką 1. Cebulę kroimy w ćwierćplasterki.
    Marchewki ścieramy na
    tarce o dużych oczkach. W rondlu
    rozgrzewamy oliwę, wrzucamy
    cebulę i przykrywamy, a
    gdy się zeszkli, dodajemy marchewkę i podlewamy wodą.
    Dusimy do miękkości. Fasolkę
    odcedzamy, przelewamy gorącą
    wodą i dodajemy do marchewki.
    Na koniec dodajemy
    koncentrat pomidorowy. Doprawiamy
    solą i dusimy pod
    przykryciem kilka minut.
  • 2. Z mąki, bułki tartej, jajka,
    soli i mleka lub wody zagniatamy
    ciasto o konsystencji jak na
    makaron. Wyrabiamy ok. 10-15
    minut. Formujemy cieniutkie
    wałeczki i wykrawamy nożem
    minikopytka.
  • 3. Gotujemy w osolonej wodzie
    około 15 minut. Odcedzamy
    i przelewamy zimną wodą. Podajemy
    z marchewką i fasolką,
    posypane startym serem.

Porady

● Kluseczki niekoniecznie muszą być w formie kopytek. Możemy ugotować je także w kształcie kuleczek. ● Kluseczki można podać do mięsa z sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować