Kluseczki z mąki amarantusa

4.5 (178 ocen)

  • 5 min

Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jest niezwykle odżywczy i nie zawiera glutenu. Może być składnikiem dla osób na diecie bezglutenowej.

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:

    KLUSECZKI:
    serek homogenizowany 0% tłuszczu 140 g
    5 łyżek maki z amarantusa
    całe jajko
    SOS CZEKOLADOWY:
    5 łyżeczek jogurtu 0% tłuszczu
    2 łyżeczki naturalnego kakao
    0,5 łyżeczki miodu

    fileciki z całej pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Twarożek

Kluseczki z mąki amarantusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszałam serek z mąką amarantusa i całym jajkiem, a następnie za pomocą małej łyżeczki nabierałam niewielka ilość masy twarogowej i wkładałam do zagotowanej i osolonej wody. Woda nie może mocno się gotować. Kiedy kluseczki wypłyną, są już gotowe, wyjęłam je łyżka cedzakową, ułożyłam na talerzu i polałam sosem czekoladowym ( podane składniki wystarczy wymieszać) i dodałam fileciki z pomarańczy.

Porady

Kluseczki są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować