Kluseczki twarogowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, niezwykle letni obiad! ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    250 g pełnotłustego twarogu
    1 jajko
    1/3 szklanki mąki
    2 łyżki kaszy manny
    50 g masła
    2 łyżki cukru
    skórka otarta z jednej cytryny

    Składniki na sos truskawkowy:

    300 g truskawek
    łyżeczka cukru
    pół łyżeczki cynamonu
    szczypta świeżo zmielonego pieprzu

    Dodatkowo:

    14 średniej wielkości truskawek
    4 łyżki bułki tartej
    łyżka cukru
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Knedle Dania główne Sosy

Kluseczki twarogowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy kawałek miękkiego masła i dodajemy cukier, jajko, pokruszony twaróg, mąkę oraz kaszę mannę. Całość miksujemy ze sobą aż utworzy się jednolite ciasto. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

    Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli.

    Do małego garnuszka wrzucamy truskawki bez szypułek, cukier oraz cynamon, na malutkim ogniu dusimy aż truskawki zaczną się rozpadać.

    Wyciągamy ciasto i wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie placuszki, otulamy szczelnie truskawki i odkładamy zrobione kuleczki na deskę oprószoną mąką.

    Ogień pod wodą skręcamy na minimum (nie może już wrzeć) i gotujemy kluseczki przez dziesięć minut.

    Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy bułkę tartą z cukrem na złoty kolor.

    Truskawki miksujemy, dodajemy szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.

    Podajemy kluseczki wraz z sosem i chrupiącą posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieprz Truskawki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować