Kluseczki serowe z polenty z kolorową sałatką z ogórkiem kiszonym

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To pomysłowy sposób na lekki i smaczny posiłek.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka = 250 ml
    Składniki polenty:
    1 szklanka kaszy kukurydzianej
    2,5 szklanki bulionu warzywnego
    15 dag startego drobno sera żółtego podwędzanego
    Sól, pieprz
    Składniki sałatki:
    100 gram mieszanki sałat
    Kubeczek pomidorków koktajlowych
    Kilka łyżek ciecierzycy konserwowej
    Kilka ogórków kiszonych
    Oliwa ziołowa
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Kluseczki serowe z polenty z kolorową sałatką z ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj bulion, wsyp kaszę i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Co chwilę mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Pod koniec gotowania wsyp sól, pieprz, ser i wymieszaj dokładnie. Następnie ciepłą polentę wylej do płaskiego naczynia i odstaw, aż do wystygnięcia i stężenia. Następnie pokrój na niewielkie kosteczki i obsmażaj na maśle klarowanym.
  • 2. Pomidorki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj pokrojone w plasterki ogórki, mieszankę sałat oraz ciecierzycę. Polej oliwą ziołową, przypraw solą i pieprzem. Kluseczki podawaj z przygotowaną sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować