Kluseczki ryżowe z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne, chrupiące kluseczki stanowią fajną alternatywę dla ryżu na mleku.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 10 klusek:
    • 100 g brązowego ryżu
    • garść suszonej żurawiny
    • łyżka zmielonego siemienia lnianego
    • jajko
    • łyżka brązowego cukru
    • olej do smażenia
    • cukier puder do posypania
    • duża garść zmielonych orzechów włoskich do panierowania

Kluseczki ryżowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluseczki ryżowe z żurawiną 1. Ryż gotujemy do miękkości. Do przestudzonego ryżu dodajemy jedno jajko, drobno posiekaną żurawinę, siemię lniane, brązowy cukier- całość dobrze mieszamy. Z masy ryżowej formujemy albo kulki, albo łezki, które następnie panierujemy w orzechach włoskich. Kluseczki smażymy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy