Kluseczki łyżką kładzione

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne, domowe, babcine kluseczki. Świetnie pasują do dań mięsnych.

  • 20 min

Składniki:

  • -2 szklanki mąki
    -3/4 szklanki wody
    -2 jaja
    -odrobina oleju
    -szczypta soli

Kluseczki łyżką kładzione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto, ma mieć taką konsystencję, aby z łatwością spadało z czubka łyżki, jeżeli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody.
  • 2. Zagotowujemy wodę z płaską łyżeczką soli. Na wrzątek czubkiem łyżki partiami wylewamy kluseczki, tak aby się nie skleiły. Gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy