KLUSECZKI KRÓLEWSKIE

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób

Bardzo smaczne kluseczki do mięska z drobiu lub cielęciny.

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • * 80 dag ugotowanych ziemniaków w mundurkach
    *3 dag drożdży
    *15 dag mąki
    *ćwierć szkl.śmietany
    *3 jajka
    *2 łyżki masła
    *pieprz
    *sól
    *tłuszcz do smażenia.

Kluseczki królewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone drożdże wymieszać ze śmietaną ,odstawić na kilka minut. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę ,połączyć z przesianą mąką ,jajkami i śmietaną ( z drożdżami), wyrobić ciasto, dodać sól, pieprz, wlać stopione masło i bardzo dobrze dokładnie wymieszać . Kłaść łyżką małe porcje ciasta , na dużą ilość mocno rozgrzanego tłuszczu.. Zrumienione z obu stron kluseczki ,wyjąć łyżką cedzakową , osączyć z nadmiaru tłuszczu . Podawać z surówkami i do pieczonego drobiu lub cielęciny.

Komentarze

Podobne przepisy