Bardzo smaczne kluseczki do mięska z drobiu lub cielęciny.
Dla 5 osób
Składniki:
* 80 dag ugotowanych ziemniaków w mundurkach
*3 dag drożdży
*15 dag mąki
*ćwierć szkl.śmietany
*3 jajka
*2 łyżki masła
*pieprz
*sól
*tłuszcz do smażenia.
Kluseczki królewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokruszone drożdże wymieszać ze śmietaną ,odstawić na kilka minut. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę ,połączyć z przesianą mąką ,jajkami i śmietaną ( z drożdżami), wyrobić ciasto, dodać sól, pieprz, wlać stopione masło i bardzo dobrze dokładnie wymieszać . Kłaść łyżką małe porcje ciasta , na dużą ilość mocno rozgrzanego tłuszczu.. Zrumienione z obu stron kluseczki ,wyjąć łyżką cedzakową , osączyć z nadmiaru tłuszczu . Podawać z surówkami i do pieczonego drobiu lub cielęciny.
Komentarze