Kluseczki dyniowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -500 g upieczonej lub ugotowanej dyni
    -500 g upieczonych lub ugotowanych ziemniaków
    -1/2 kostki sera feta (bądź innego)
    -1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
    -2-3 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 żółtko
    -1 całe jajko
    -trochę gałki muszkatołowej, papryki mielonej ostrej i słodkiej
    -masło
    -3-4 gałązki szałwii

Kluseczki dyniowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować dynię i ziemniaki. Dodać jajka, mąki, ser, przyprawy, wyrobić ciasto. Na podsypanej stolnicy rozłożyć ciasto na grubość około 1,5 cm. Wykrawać małą szklanką kluski. Można też uformować wałek i nożem kroić kluseczko (tak jak kopytka). Zagotować wodę z solą. Gotować kluski partiami. Roztopić masło, dodać szałwię i zaczekać aż zacznie skwierczeć. Gotowe kluski polać masłem. Można posypać cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy