Kluchy z czekoladą i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kluchy:
Przygotowujemy rozczyn: Mleko podgrzewamy, żeby było letnie, dodajemy cukier i drożdże.Dokładnie mieszamy , dodajemy mąkę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Wykładamy na stolnicę i wycinamy szklanką kółka.
2.Nadzienie:
Banana kroimy w cienkie talarki, jabłko kroimy w kostkę.Łączymy je razem i dodajemy cukier waniliowy i cynamon.
W wykrojone kółka dajemy po łyżce farszu i zawijamy szczelnie formując kulki. Gotujemy na parze przez 5-10 minut.Roztapiamy czekoladę i polewamy kluchy oraz posypujemy zmielonymi orzechami.
Komentarze