Kluchy ślaskie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ziemniaki obrac ugotowac w osolonej wodzie przecisnac przez praske do miski
troche przestudzic
nastepnie mase ziemniaczana ugniesc aby cala miska byla rowna na powierzchni
podzielic na 4 czesci jedna wyjac wsypac w to miejsce make ziemniaczana
dodac jajo calosc dokladnie wyrobic nastepnie zbic w wielka kule
2.W garnku postawic osolona wode do ktorej jak zacznie sie gotowac beda wrzucane kluchy
3.sliwki umyc wypestkowac
4.sliwke oblepic masa ziemniaczana tak aby nic nie wystawalo ukulac kluche
Tak postepowac ze wszystkimi sliwkami
5.Nastepnie wrzucac na gotujaca sie wode Gdy sliwki wyplyna na gore zmniejszyc plomien gotowac na wolnym ogniu okolo 8-10 minut
6.Ugotowane kluchy wyjac na talerze
polac roztopionym maslem z cynamonem
posypac cukrem
Pychotka!
Porady
Zamiast surowych sliwek mozna uzyc z kompotu to wtedy gotujemy 3-5 minut Mozna tez uzyc jablek (obranych) i pokrojonych w kawalki gruszek
Komentarze