Kluchy ślaskie ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Doskonale na obiad jak i na podwieczorek Dla kazdego i duzego i malego cos pysznego

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ziemniaki
    maka ziemniaczana
    jajo
    sol
    sliwki
    maslo
    cukier
    cynamon

Kluchy ślaskie ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki obrac ugotowac w osolonej wodzie przecisnac przez praske do miski
    troche przestudzic
    nastepnie mase ziemniaczana ugniesc aby cala miska byla rowna na powierzchni
    podzielic na 4 czesci jedna wyjac wsypac w to miejsce make ziemniaczana
    dodac jajo calosc dokladnie wyrobic nastepnie zbic w wielka kule
  • 2. W garnku postawic osolona wode do ktorej jak zacznie sie gotowac beda wrzucane kluchy
  • 3. sliwki umyc wypestkowac
  • 4. sliwke oblepic masa ziemniaczana tak aby nic nie wystawalo ukulac kluche
    Tak postepowac ze wszystkimi sliwkami
  • 5. Nastepnie wrzucac na gotujaca sie wode Gdy sliwki wyplyna na gore zmniejszyc plomien gotowac na wolnym ogniu okolo 8-10 minut
  • 6. Ugotowane kluchy wyjac na talerze
    polac roztopionym maslem z cynamonem
    posypac cukrem
    Pychotka!

Porady

Zamiast surowych sliwek mozna uzyc z kompotu to wtedy gotujemy 3-5 minut Mozna tez uzyc jablek (obranych) i pokrojonych w kawalki gruszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy