Klopsy z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis na nie jest uniwersalny, gdyż można je przygotować z różnymi dodatkami i z sosami o różnych smakach.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso wieprzowe z szynki: 0.5 kilograma
    - pieczarki: 10 sztuk
    - cebula: 0.5 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - kaszka manna: 1 łyżka
    - sól morska prowansalska: 0.5 łyżeczki
    - pieprz cayenne: 1 szczypta
    - bułka kajzerka: 1 sztuka
    - majeranek: 1 łyżka
    - słodka smietana 30%: 5 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - olej: 2 łyżki
    - pieprz: 0.25 łyżeczki

Klopsy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siekamy drobno mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy lub mielimy w maszynce do mięsa, wraz z wcześniej namoczoną odciśniętą bułką, dodajemy jajko, sól, majeranek, doprawiamy solą prowansalską, dodajemy jeszcze 1 łyżkę kaszki manny i wszystko dokładnie mieszamy. 1/2 cebuli kroimy w kostkę, połowę pieczarek siekamy, smażymy na 1 łyżce oleju, studzimy. Dodajemy do masy mięsnej usmażone pieczarki z cebulą, dobrze wyrabiamy. Formujemy okrągłe klopsy-9 sztuk. Rozgrzewamy na patelni (ja na Dry Cooker gdyż nie wymaga dużej ilości tłuszczu) 1 łyżkę oleju i podsmażamy klopsy z obu stron. Zalewamy klopsy 150 ml wrzącej wody, dusimy na małym ogniu 15 minut. Wyjmujemy klopsy z patelni, na którą wrzucamy resztę pieczarek pokrojonych w plastry, wlewamy kilka łyżek słodkiej śmietany, wodę wymieszaną z 1 łyżeczką mąki kartoflanej, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, czekamy aż sos zgęstnie, podajemy do klopsów obsypanych natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy