Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym

  • wyświetlono: 709 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne obiadowe danie. Nie sadziłam, że połączenie pomarańczowego sosu z dziczyzną , da taki smaczny efekt.Na podstawie przepisu ze strony About Food

Stare Gary

Składniki

klopsy (ok 20 szt):
500 - 600 g mielonego mięsa z dzika
2 łyżki masła
1 cebula - drobno posiekana
4 ząbki czosnku posiekane
1/4 szklanki bułki tartej
1/2 łyżeczki posiekanego suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
1 łyżka oleju do smażenia
na sos
1/4 - 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
1/4 - 1/3 szklanki soku z czerwonych pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 szklanki crème fraiche lub śmietany kremówki
Sól i pieprz do smaku
sok z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym

  • 1. 1.Rozgrzać masło na małej patelni i podsmażyć cebulę i czosnek, aż zmięknie, ale nie będą przypalone. Przełożyć do miski i pozostawić do wystygnięcia.

  • image-1t7sim42. 2.Do zmielonego mięsa dodać bułkę tartą, suszony rozmaryn, sól, pieprz i 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej, dodać przesmażoną cebulę i czosnek. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Wilgotnymi rękami, uformować ok 20 małych klopsików.

  • 3. 3.Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu, i zbrązowić klopsiki ze wszystkich stron. Jeżeli trzeba odlać nadmiar tłuszczu a następnie wlać bulion i sok z pomarańczy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut.

  • 4. 4.Przy pomocy łyżki cedzakowej, przenieść klopsiki na talerz i przykryć folią aby nie ostygły.Pozostały sos przecedzić przez gęste sito ( ale nie jest to niezbędne). Przelać na patelnię, dodać świeżego rozmarynu i pozostałą 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej. Zwiększyć grzanie i podgrzewać aż sos się zredukuje i będzie miał gęstość syropu.

  • image-10wrsam5. 5.Wymieszać śmietanę kremówkę z musztardą, wlać do sosu, gotować, stale mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i świeżo zmielony pieprzem. Klopsiki włożyć do sosu na patelnię, podgrzać, obracając tak, aby całe pokryły się sosem, a następnie natychmiast podawać z ryżem lub makaronem, polane z wierzchu sosem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsomoj_niedzielny_obiadpomarańczesosydziczyznadzik

Komentarze

Podobne przepisy

image-0bl2tqs

Dodane przez: Magster

KLOPSY CIELĘCE W SOSIE PIECZARKOWYM

Podane z kaszą smakują znakomicie.

Klopsy w sosie pieczarkowym

Dodane przez: kamila19851

Klopsy z mięsa gotowanego w sosie pieczarkowym

Nieraz zostaje nam mięso np. po...

Klopsy w sosie musztardowym

Dodane przez: Ania_ag

Klopsy w sosie musztardowym

Mają ostry smak, a sos wytworzony...

klopsy w sosie brokułowo-serowym

Dodane przez: klementynka

klopsy w sosie brokułowo-serowym

Klopsy wcale nie muszą być nudne,...

klop

Dodane przez: dusiowa

Klopsy w sosie z mleczka kokosowego

Pyszne klopsy na nieco tajski sposób

image-0upg6oe

Dodane przez: Magster

KLOPSY W SOSIE POMIDOROWYM Z WARZYWAMI

Danie pełne warzyw to propozycja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE