Klopsy w sosie śmietanowo-serowym

4.5 (162 ocen)

Gotowane mięso w marchewką i mozzarellą , sos śmietanowy z serkami topionymi i dodatek zieleninki z ogródka-przygotowanie zajmuje chwilę ale za ten obłędny smak jest swego warte :)

Składniki:

  • Na 15 dużych klopsów:
    1 kg mięsa wieprzowego w całości
    1 opakowanie mini mozzarelli
    250 g sera tartego gouda
    1 marchewka
    1 szklanka bułki tartej
    2 jajka
    1 kajzerka
    1/2 szklanki mleka
    300 g. serka topionego z pieczarkami ( 3 bloczki po 100 g. )
    500 g śmietany 18 %
    1 szklanka mąki
    duży pęczek natki pietruszki
    parę gałązek koperku
    1 łyżka ziół prowansalskich
    sól , pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Sosy Ser

Klopsy w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsy 1. Zagotowujemy ok 2,5 l. wody. Kajzerkę moczymy w mleku, mięso mielimy dodajemy miękką bułkę z mlekiem , jajka , bułkę tartą sól i pieprz-wyrabiamy masę . Marchew ścieramy , mozzarellę odsączamy z zalewy. Koper i 1/2 natki pietruszki siekamy drobno. Bierzemy ręką mięso,spłaszczamy tworząc duży placek -posypujemy go marchewką , serem zółty,na środek kładziemy kulkę mozzarelli, sklejamy ,obtaczamy w mące, gotujemy do miękkości każdego Klopsa , wkładając pojedynczo. 5 min przed końcem gotowania odlewamy 500 ml wody mieszamy z serkami topionymi , śmietaną , przyprawami posiekanym koprem i natką pietruszki.Gotujemy do rozpuszczenia się serków. Na talerzu posypujemy obficie resztą posiekanej natki pietruszki.

Porady

Do sosu możemy dodać świeże pieczarki Podajemy z ziemniaka i sałatką , kaszą , makaronem lub pieczywem wg. uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Śmietana Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować