Klopsy w sosie musztardowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mają ostry smak, a sos wytworzony podczas ich gotowania możemy wykorzystać do polania ziemniaków.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
    - 5 łyżek musztardy francuskiej,
    - 2 korzenie pietruszki,
    - 1 seler,
    - 2 listki laurowe,
    - sól,
    - pieprz,
    - 2 ziarna ziela angielskiego,
    - 1/2 szklanki śmietany 18%,
    - 1 por,
    - 2 jajka,
    - 1 czerstwa kajzerka,
    - łyżka majeranku,
    - 1 cebula.

Klopsy w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerką moczymy w mleku i odciskamy, dodajemy do mięsa, wbijamy jajka, solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek oraz startą cebulkę. Do garnka wlewamy 2 litry wody, należy ją zagotować i osolić, wrzucamy listki, ziele.
  • 2. Ścieramy na tarce seler, pietruszki, i siekamy por, dodajemy do wody. Z mięsa formujemy kotlety, obsmażamy je i wrzucamy do gotującego się wywaru, dodajemy musztardę, śmietanę, i gotujemy 20 minut. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Porady

Możemy do sosu dodać ulubione inne warzywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy