Klopsy w sosie koperkowo-chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klopsiki nie są smażone, dzięki czemu są delikatne. Chrzan i koperek to świetne zestawienie smakowe.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso mielone wieprzowe - 400g
    Jajko - 1szt
    Bułka tarta - 5 łyżek
    Pieprz, sól, słodka papryka
    Cebula - 1szt
    Kostka rosołowa (opcjonalnie)
    Ziele angielskie - 4szt, Liść laurowy - 3szt
    Pieprz w ziarnach - 1/2 łyżeczki
    Chrzan korzeń tarty - 2 łyżki
    Koperek - 3 łyżki
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Papryka słodka i pieprz do smaku
    Mąka pszenna - 1 łyżka
    Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops

Klopsy w sosie koperkowo-chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsy w sosie koperkowo-chrzanowym 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, pieprzem, papryką słodką i bułką tartą. Z masy robimy nieduże klopsiki. Z 400g mięsa wyszło mi 16 klopsów.

    W garnku gotujemy 1 litr wody. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka, liście laurowe, pieprz i ziele (i ewentualnie kostkę rosołową). Kiedy woda się zagotuje wkładamy delikatnie klopsy, dorzucamy chrzan, koperek i sos sojowy. Delikatnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na 15 minut. Po tym czasie mieszamy mąki w połowie szklanki wody i wlewamy do klopsów. Gotujemy jeszcze 5 minut i doprawiamy do smaku.

    Pulpeciki podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem albo kaszą.

Porady

Po zaprawianiu ogórków zawsze zostaje mi trochę chrzanu. Ścieram go, chowam do plastikowego pudełka i zamrażam. Świetnie sprawdza się w sosach i zupach!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować