Polecam przepis na pyszne klopsy drobiowe z dodatkiem pieczarek nadziane serem żółtym. Klopsy te robią się bardzo szybko, są bardzo delikatne, mięciutkie i po prostu pyszne. Spróbujcie koniecznie :)
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 12 klopsów:
– 1kg mięsa drobiowego (u mnie mięso z udek kurczaka)
– 400g pieczarek
– 2 duże cebule
– 4 ząbki czosnku
– 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, oregano, papryka słodka, sól i pieprz)
Klopsy pieczone drobiowo-pieczarkowe nadziane serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić razem z cebulą i czosnkiem, dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Ser pokroić w większą kostkę. Mokrymi dłońmi nabrać porcję mięsa, uformować kulkę, do środka włożyć kostkę sera, jeszcze raz nawilżyć dłonie i uformować okrągłą kulkę. W ten sam sposób uformować resztę klopsów. Gotowe klopsy wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Komentarze