Pyszne danie dla tych "bezmięsnych" smakoszy! :-) Idealnie pasuje do ziemniaków i surówki!Próbowałam również zrobić to danie z kaszą kus kus Kupca i wyszło równie dobrze.
20 min
Składniki:
-szklanka kaszy jaglanej (bądź kasza kus kus Kupiec)
-1/4 dyni
-świeży koperek - garść
-jedna duża cebula
-ząbek czosnku
-majeranek
-sól, pieprz
-zielona pietruszka - garść
-2 jajka
-około pół szklanki bułki tartej
-łyżka mączki ziemniaczanej
Klopsy dyniowe z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa na klopsy:
Kaszę jaglaną należy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Dynię obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i sparzyć wrzątkiem oraz odsączyć. Kaszę połączyć z dynią, dodać jajka, pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
2.Przyprawianie:
Następnie przyprawić majerankiem, solą, pieprzem, dodać pokrojoną drobno zieloną pietruszkę i koperek.
Na koniec:
Na końcu dodajemy bułkę tartą (aby klopsy się odpowiednio sklejały) oraz mąkę ziemniaczaną. Smażyć na oleju.
Komentarze