Klopsy dyniowe z kaszą jaglaną

4.5 (164 ocen)

  • 20 min

Pyszne danie dla tych "bezmięsnych" smakoszy! :-) Idealnie pasuje do ziemniaków i surówki!Próbowałam również zrobić to danie z kaszą kus kus Kupca i wyszło równie dobrze.

  • 20 min

Składniki:

  • -szklanka kaszy jaglanej (bądź kasza kus kus Kupiec)
    -1/4 dyni
    -świeży koperek - garść
    -jedna duża cebula
    -ząbek czosnku
    -majeranek
    -sól, pieprz
    -zielona pietruszka - garść
    -2 jajka
    -około pół szklanki bułki tartej
    -łyżka mączki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsy dyniowe z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa na klopsy:
    Kaszę jaglaną należy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Dynię obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i sparzyć wrzątkiem oraz odsączyć. Kaszę połączyć z dynią, dodać jajka, pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • 2. Przyprawianie:
    Następnie przyprawić majerankiem, solą, pieprzem, dodać pokrojoną drobno zieloną pietruszkę i koperek.

    Na koniec:
    Na końcu dodajemy bułkę tartą (aby klopsy się odpowiednio sklejały) oraz mąkę ziemniaczaną. Smażyć na oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować