Klopski w sosie cebulowo-paprykowo-pieczarkowym z czerwoną fasolą.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie wymyśliłam sama, gdy w domu pojawiło się trochę głodnych osób. Danie jest bardzo sycące, szybko się je robi. Smakuje wyśmienicie z pajdą ciemnego pieczywa.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 jajko
    1 bułka kajzerka
    3 cebule
    2 papryki
    30 dag pieczarek
    1-2 łyżki mąki
    Puszka czerwonej fasoli
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    Sól, pieprz do smaku
    Olej do smażenia

Klopski w sosie cebulowo-paprykowo-pieczarkowym z czerwoną fasolą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mielonego mięsa wraz z 1 pokrojoną w kostkę cebulą, dodać jajko, sól i pieprz do smaku, wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe klopsiki(u mnie wyszło 15 sztuk). Obtoczyć w mące i usmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
    Pieczarki oczyścić, pokroić w paski i usmażyć na oleju. 2 cebule pokroić w kostkę, paprykę w małe paseczki, podsmażyć na oleju wraz z cebulą. Do garnka wlać 1 szklankę wody, zagotować, włożyć klopsiki, pieczarki, cebulę wraz papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, odcedzoną fasolę, sól i pieprz do smaku, zagotować. Gotować na małym ogniu około 10 minut, przemieszać.

Porady

Danie można przyprawić szczyptą ostrej czerwonej papryki w proszku, jeśli ktoś lubi danie pikantne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy