Klopsiki z wołowiny z pieczarkową wkładką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klopsiki z wołowiny z pieczarkową wkładką podane z kaszą gryczaną

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • klopsiki:
    500 mielonej wołowiny
    3 łyżki bułki tartej
    szczypta soli i pieprzu
    1 jajko
    3 pieczarki
    oliwa do smażenia
    mąka do obtoczenia
    sos:
    1,5 szkl bulionu
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz do smaku

Klopsiki z wołowiny z pieczarkową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. klopsiki:
    Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie.
    Mięso mielone wołowe łączymy w misce z jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce obsmażonej pieczarki i obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy na patelni.

    sos:
    Bulion rozrabiamy koncentratem pomidorowy ,( można dodać opcjonalnie trochę startej marchewki) i obsmażone na patelni klopsy.Dusimy chwilę razem, doprawiamy do smaku.

    Klopsy najlepiej smakują podane z kasza gryczaną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy