Klopsiki z suszonymi owocami

0 (0 ocen)

mięso i suszone owoce zgrany duet na obiad

Składniki:

  • Składniki na 1 porcję:
    150 g mielonego mięsa
    ½ cebuli
    1 mały ząbek czosnku
    ½ łyżeczki suszonej bazylii
    1-2 łyżki mąki
    Sól, pieprz
    2 suszone morele
    1 suszona śliwka
    Sos:
    150 g pieczarek
    ½ cebuli
    1 łyzka masła
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżka mąki

Klopsiki z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do mięsa dać morele 1. Do miski przełożyć mięso. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem oraz bazylią. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt luźna dodać mąki i dobrze wyrobić masę. Z masy formować mały placuszek i na środek położyć morele lub śliwkę i zamknąć w kulę. Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
  • 2. Sos; Cebule drobno pokroić. Zeszklić ja na maśle. Dodać pokrojone w mała kostkę pieczarki i dusić do miękkości. Dodać mąkę, wymieszać. Wlać około ½ szklanki wody i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Zblendować. Można jeszcze przetrzeć przez sito jeśli lubimy gładkie sosy. Do sosu dodać klopsiki i je zagrzać w nim. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy