Klopsiki z penne zapiekane w sosie śmietanowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora dokładnie płuczemy i kroimy w plasterki. W rondlu rozgrzewamy masło i dodajemy pora. Szklimy cały czas mieszając.
2.Do pora dodajemy mąkę i smażymy dalej uważając, żeby się nie przypaliło. Po przesmażeniu wlewamy mleko i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, po czym zdejmujemy z ognia do przestudzenia.
5.Do przestudzonego sosu wsypujemy 3/4 startego sera żółtego i makaron. Mieszamy.
6.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wlewamy sos z makaronem. Wyrównujemy tak, aby cały makaron był pokryty sosem. Posypujemy resztą sera i robimy wgłębienia, w które wkładamy klopsiki. Na wierzch układamy gałązkę rozmarynu (najlepiej umoczoną w oleju) i wkładamy do nagrzanego do 160 st piekarnika na ok. godzinę.
Komentarze