Klopsiki z penne zapiekane w sosie śmietanowo-porowym

4.5 (199 ocen)

Szybka, prosta i smaczna

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
    450g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty)
    1 duży por (biała część)
    1/2 l mleka
    250 ml śmietany 18%
    250-270 g sera żółtego
    1 jajko
    garść posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
    1 gałązka rozmarynu
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Klopsiki z penne zapiekane w sosie śmietanowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • por 1. Pora dokładnie płuczemy i kroimy w plasterki. W rondlu rozgrzewamy masło i dodajemy pora. Szklimy cały czas mieszając.
  • sos śmietanowy 2. Do pora dodajemy mąkę i smażymy dalej uważając, żeby się nie przypaliło. Po przesmażeniu wlewamy mleko i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, po czym zdejmujemy z ognia do przestudzenia.
  • mielone 3. Do mięsa dodaj jajko, bułkę tartą, natkę, sól i pieprz.. Wyrabiamy mięso.
  • pulpeciki 4. Formujemy klopsiki.
  • makaron w sosie 5. Do przestudzonego sosu wsypujemy 3/4 startego sera żółtego i makaron. Mieszamy.
  • przed pieczeniem 6. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wlewamy sos z makaronem. Wyrównujemy tak, aby cały makaron był pokryty sosem. Posypujemy resztą sera i robimy wgłębienia, w które wkładamy klopsiki. Na wierzch układamy gałązkę rozmarynu (najlepiej umoczoną w oleju) i wkładamy do nagrzanego do 160 st piekarnika na ok. godzinę.

Porady

Możemy użyć dowolnego makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Mleko Por Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować