Klopsiki z papryką i pieczarkami w sosie ze świeżych pomidorów

0 (0 ocen)

Proste składniki, a efekt naprawdę bardzo dobry.

Składniki:

  • Składniki:
    Klopsiki:
    500 g mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego),
    kilka pieczarek,
    kawałek papryki czerwonej i żółtej,
    1 mała cebula,
    1 ząbek czosnku,
    1 czerstwa bułka,
    1 łyżka bułki tartej,
    1 jajko,
    Mleko,
    sól, pieprz , papryka słodka i ostra,
    ok. 300 ml bulionu,
    olej do smażenia,
    szczypiorek do posypania,
    sos:
    ok 200-300 ml wody lub bulionu,
    1 mała cebula,
    2 ząbki czosnku,
    1 liść laurowy,
    3-4 średnie pomidory,
    sól i pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia (suszona lub drobno posiekana świeża),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki z papryką i pieczarkami w sosie ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszać z namoczoną w mleku czerstwą bułką, bułką tartą oraz 1 jajkiem, solą pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz odrobiną bazylii.
    Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule posiekać, paprykę pokroić w drobna kostkę, czosnek zgnieść przez praskę lub drobno posiekać i przesmażyć wszystko na patelni. Podsmażone warzywa dodać do mięsa i uformować malutkie klopsiki. Klopsiki wrzucić do gotującego się bulionu i gotować ok. 15-20 min.
    Sparzyć pomidory i zdjąć z nich skórkę, pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć z czosnkiem dodać pomidory, wlać wodę, dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem, papryka i dusić około 10-15 min, następnie wyciągnąć liść laurowy, pomidory zblendować ( nie jest to konieczne). Do sosu włożyć klopsiki i dusić ok. 15-20 min. Smacznego!

Porady

Sos możemy trochę zagęścić mąką i zabielić śmietaną. Klopsiki podawać same, z makaronem, ryżem, ziemniakami itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować