Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim

4.5 (142 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Mięsne klopsiki pieczone w cieście francuskim to propozycja na efektowną przystawkę, ciepłą kolację lub obiad. Środek klopsika wypełnia mozzarella, która po upieczeniu jest płynna.

Składniki:

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
    ok 150 g sera mozzarella

    KLOPSIKI:

    300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1 bułka kajzerka
    mleko do namaczania
    1 jajko
    1 cebula
    bułka tarta
    sól
    pieprz czarny
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pulpety Przystawki

Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-086unko 1. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do zmielonego mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Po wystudzeniu połączyć z mięsem, dodając jajko i przyprawy. Na końcu dodać 2-3 łyżki bułki tartej. W małą porcję mięsa wkładać po kawałku mozzarelli i formować klopsiki. Każdą kuleczkę obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Odkładać na ręczniku papierowym.
  • image-0max3wb 2. Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty. Na środku umieścić po jednym klopsiku i ścisnąć rogi ciasta na górze.
  • image-0bc79d7 3. Jeżeli chcemy, aby w trakcie pieczenia ciasto się nie otworzyło, to trzeba dobrze je skleić, boki również. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 20 min. Po upieczeniu można posypać mieloną papryką słodką. Smacznego :)

Porady

Robiąc większą ilość klopsików, część można zamrozić. Później wystarczy odmrozić, zawinąć w ciasto i upiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować