Klopsiki z mozarellą duszone w sosie śmietanowym ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zrobiłam pyszne klopsiki z ukrytą w środku kuleczką mozarelli. Duszone w śmietanie z dodatkiem szpinaku wyszły przepyszne. Polecam :)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 500g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi indyka)
    – 2 cebule czerwone
    – 200g szpinaku świeżego
    – 6 łyżek śmietany 18%
    – 1op mozarelli mini (około 14 -16 kulek)
    – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu
    – 150ml wody lub dowolnego bulionu
    – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, kurkuma, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, sól i pieprz)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki z mozarellą duszone w sosie śmietanowym ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić razem z jedną cebulą, dodać 3 łyżki śmietany, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować małe placuszki z mięsa, wkładać do środka kulkę mozarelli i formować klopsiki. Nieprzywierająca patelnię mocno rozgrzać i obsmażyć klopsiki z każdej strony na rumiano. Obsmażone klopiki wyjąc na talerz, na patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić drugą cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać szpinak, resztę śmietany, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać 150ml wody lub bulionu, włożyć klopsiki, jeszcze raz wymieszać i dusić przez około 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować