Klopsiki z mieszanego mięsa z kuskusem w sosie pomidorowym

  • wyświetlono: 323 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne i sycące klopsiki w sosie pomidorowym. Naprawdę fajne mi wyszły. W smaku bardzo przypominają mi pulpety z słoika,które jako mała dziewczynka jadłam. Były to co prawda kupne pulpety ale z pewnością zgodzicie się ze mną, że jakieś 20-25 lat temu te przetwory w sloikach były naprawdę smaczne. No i te klopsiki wyszły smakowite i sycące. Cała rodzinka zajadała ze smakiem, więc myślę że i Wam posmakuje. Serdecznie zapraszam:)

DSC_2787-4
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Klopsiki:
300 g szynki wieprzowej bez kości
150 g piersi z kaczki
120 g piersi z kurczaka
55 g kaszy kuskus ( waga suchej kaszy)
1 cebula
1 łyżka bułki tartej
sól,pieprz do smaku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
3 łyżeczki sosu teryiaki
Sos:
kilka liści laurowych
1/2 Pęczka natki pietruszki
250 ml passaty pomidorowej
75 g koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki mąki
sól do smaku
1 łyżeczka cukru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Klopsiki z mieszanego mięsa z kuskusem w sosie pomidorowym

  • 1. Klopsiki:
    Kuskus przełożyć do miseczki, wlać wrzątek na wysokości około 1,5 cm ponad warstwę kaszt. Przykryć talerzykiem i zostawić na 10 minut. Po tym czasie odkryć talerzyk i "podziubać" kaszę widelcem.
  • 2. Wszystkie gatunki mięsa umyć i osuszyć. Z szynki odkroić nadmiar tłuszczu ( ale odrobinę zostawić). Z piersi kaczej zdjąć skórę. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub w pojemniku blendera z ostrzami. W przypadku użycia blendera mielić mięso partiami, krojąc je wcześniej na mniejsze kawałki.
  • 3. Mięso przełożyć do miski. Dodać startą na drobnych oczkach cebulę. Do miski wsypać także kaszę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Dodać sos teryiaki. Wyrobić masę mięsną. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodać bułkę tartą, aby klopsiki dobrze się kleiły. Wilgotnymi dłońmi formować klopsiki wielkości piłeczek ping-pongowych.
  • 4. Sos:
    Do garnka o szerokim dnie wlać około 1-1,2 litra wody. Dodać liście laurowe, 1/4 łyżeczki soli oraz całe gałązki natki. Doprowadzić do zagotowania. Gotować przez 5 minut , po czym wyłowić cześć liści i pojedynczo wkładać klopsiki. Delikatnie zamieszać.
  • 5. Zmniejszyć ogień i na średniej mocy gotować około 25 minuty. Po około 20 minutach do garnka wlać passatę pomidorową. W międzyczasie mąkę połączyć z 1/2 szklanki wody, wymieszać. Do mieszanki dodać koncentrat i po raz kolejny dokładnie wymieszać. "Zaklepkę" wlać do garnka z klopsikami i dokładnie wymieszać. Zagotować. Skosztować , w razie konieczności dodać sól i cukier. Po 3 minutach gotowania zdjąć z ognia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dla dziecikuskusmięso z kurczakasycący obiadmięso z kaczki
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1rbra0u

Dodane przez: GIOVI75

kuskus z warzywami w sosie pomidorowym

Kuskus daje nam mozliwosc zrobienia...

Ryba w sosie pomidorowym z kuskusem

Dodane przez: czarrna

Ryba w sosie pomidorowym z kuskusem

Lekkie i aromatyczne danie na obiad...

Klopsiki w sosie pomidorowym

Dodane przez: Kasia_S

Klopsiki w sosie pomidorowym

gdy nie mam czasu gotować mężowi...

Klopsiki w sosie pomidorowym

Dodane przez: Świeca Urszula

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki smakowały wszystkim domownikom...

klopsiki

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Makaronowe gniazda z klopsikami w sosie...

Soczyste klopsiki z kremowym sosie...

image-1dgyh49

Dodane przez: agarybak76

Klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym

Czyli gołąbki bez zawijania - to...