Klopsiki z makaronem porem i pomidorami

0 (0 ocen)

Z okazji Światowego Dnia Makaronu zapraszam na drugą wersję klopsików z makaronem z dodatkiem warzyw i w śmietanowym sosie.

Składniki:


  • 500 g karkówki
    1 jajko
    1 cebula
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    sól, pieprz do smaku
    300 g makaronu muszelki
    1 por
    2 ząbki czosnku
    6 pomidorów suszonych w oleju
    250 ml śmietany kremówki
    2 żółtka
    sól,pieprz do smaku
    olej do smażenie

Klopsiki z makaronem porem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Usmażone klopsiki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni dolewając 2-3 łyżki oleju z pomidorów podsmażyć pokrojony por i czosnek, dodać pokrojone pomidory i po chwili dodać klopsiki. Całość chwilę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku, wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować mieszając do momentu aż sos zgęstnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy