Klopsiki z kurczaka z cytrusowym kuskusem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczne klopsiki z kurczaka z cytrusowym kuskusem. Doskonały lunch do pracy, na ciepło i na zimno.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielone mięso z kurczaka: 500 gramów
    - żółta cebula (bardzo drobno posiekana): 1 sztuka
    - skórka otarta z jednej pomarańczy: 1 sztuka
    - kumin, kolendra, cynamon po 1 łyżeczce: 3 łyżeczki
    - słodka papryka: 1 łyżeczka
    - ostra papryka: 0.5 łyżeczki
    - bulion drobiowy: 250 mililitrów
    - kuskus: 250 gramów
    - cząstki z 1 pomarańczy (pozbawione błonek, połamane na kawałki): 1 sztuka
    - pietruszka (posiekana): 1 pęczek
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek

Klopsiki z kurczaka z cytrusowym kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, cebulę, przyprawy i skórkę pomarańczową wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kuleczki wielkości orzecha.
  • 2. Kuskus zalewamy wrzącym bulionem, odstawiamy na 10 minut.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy klopsiki aż się zrumienią.
  • 4. Kuskus rozdrabniamy widelcem by porozdzielać ziarenka kaszy. Dodajemy kawałki pomarańczy i pietruszkę, mieszamy.
  • 5. Danie można podawać na ciepło lub na zimo.

Komentarze

Podobne przepisy