Klopsiki z białej kiełbasy w sosie paprykowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zaskakujące wykorzystanie dobrze znanej białej kiełbasy

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    200 gramów makaronu rurki
    4 białe surowe kiełbasy dobrej jakości
    1 czerwona cebula
    2 czerwone papryki
    3 średnie pomidory
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
    Dwie garście pietruszki
    Garść bazylii
    Łyżka ziół prowansalskich
    Szczypta słodkiej papryki
    Pieprz
    Sól
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka masła

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie paprykowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Gotuję makaron według wskazówek na opakowaniu.
    Cebulkę kroję w piórka, drobno siekam czosnek. Na rozgrzanym oleju podsmażam cebulkę z czosnkiem. Kroję obie papryki w nierówną kostkę, dodaję do cebuli gdy ta się zeszkli. Czas na kiełbasę, wyciskam z osłonki mięso-klopsiki praktycznie same się uformują. Podsmażam całość aż mięso stanie się szarawe, dodaję wtedy zioła, pieprz i słodką paprykę. Kroję pomidory w ósemki, dodaję do mięsa. Duszę całość około 10 minut.
    W międzyczasie odcedzam makaron, dodaję do niego masło, oraz posiekaną pietruszkę i bazylię. Dodaję do mięsa i chwilę podgrzewam całość. Przekładam na talerze.

Komentarze

Podobne przepisy