KLOPSIKI W WERSJI SŁODKO-KWAŚNEJ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wołowe kulki mięsne a'la szwedzkie klopsiki w wersji słodko-kwaśnej...z sosem na bazie soku pomarańczowego, z dodatkiem sosu chili oraz sojowego. Są doskonałe i smakują o niebo lepiej niż te szwedzkie. Można je podać z ziemniakami lub ryżem, a także z żurawiną. Pasują na obiad lub jako przekąska na spotkanie ze znajomymi.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
    2 jajka
    1/2 szklanki bułki tartej
    1 łyżeczka przyprawy harissa
    3/4 szklanki soku pomarańczowego
    3 łyżki słodkiego sosu chili
    2-3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka cukru brązowego
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Klopsiki w wersji słodko-kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka, przyprawę harissa oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie formujemy nieduże kulki. Kulki mięsne układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Następnie kulki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego wlewamy do rondelka, dodajemy sos chili, sos sojowy oraz cukier i podgrzewamy na małym ogniu. W pozostałej ilości soku pomarańczowego rozprowadzamy mąkę kukurydzianą, a następnie wlewamy do sosu. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.
  • 3. Przygotowanym sosem polewamy klopsiki w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na około 25-30 min. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować