Klopsiki w sosie warzywnym z marchewką, groszkiem i ogórkiem kiszonym

4.5 (149 ocen)

  • 45 min

Przepis jest mojego autorstwa, pewnego dnia nie miałam pomysłu na obiad i w wyniku przeszukania lodówki i burzy mózgu powstało to danie .Polecam, jest bardzo smaczne i szybko się je przygotowuje.

  • 45 min

Składniki:

  • 40 dkg mięsa mielonego mieszanego (wołowo - wieprzowe), puszka pomidorów krojonych (albo mały słoiczek/puszka przecieru pomidorowego), słoik marchewki z groszkiem, ryż, ogórki kiszone, przyprawy (sól, pieprz, curry, czosnek, mieszanka ziołowa), kostka rosołowa wołowa lub mięsna
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Klopsiki w sosie warzywnym z marchewką, groszkiem i ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, curry, czosnkiem i mieszanką ziół (ja dodaję oregano, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie), można dodać wg własnego smaku i kompozycji. Mieszamy, formujemy w kulki i kładziemy na rozgrzana patelnię (teflonową lub porcelanową) z odrobiną oleju. Po przyrumienieniu ze wszystkich stron przekładamy do garnka, dolewamy wody tak do 2/3 wysokości klopsików, dodajemy kostkę wołową/mięsną i jeszcze zioła oraz czosnek, po ok 20 min duszenia (sos powinien się lekko zredukować) dodajemy pomidory razem z zalewą oraz groszek z marchewką (gdy klopsiki zmiękną, czas zależy od wielkości kulek z mięsa).
    W osobnym garnku gotujemy ryż (wg przepisu na opakowaniu).
    Na talerz nakładamy ryż, na niego klopsiki z sosem, a obok pokrojone na wąskie paski ogórki kiszone.

Porady

Danie jest szybkie i bardzo smaczne, można podawać również z kaszą lub makaronem, ogórek kiszony zastąpić np konserwowym lub innym warzywem. Mięso mielone można zastąpić np piersią z kurczaka lub indyka pokrojoną w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować