Klopsiki w sosie warzywnym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szybkie i nieskomplikowane:) Zarówno dla dorosłych i dzieci:)

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag. mięsa mielonego
    1 cebula
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    3 marchewki
    1 seler
    1 pietruszka
    1 mały por
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki pikantnego keczupu
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 Lyżeczki ostrej papryki
    4 ziela angielskie
    sól do smaku
    olej do smażenia
    mąka do obtoczenia klopsików
    natka pietruszki

Klopsiki w sosie warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora i czosnek pokroić w plastry. Przesmażyć warzywa na oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso mielone połączyć z posiekaną drobno cebulą, łyżeczką soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Wymieszać i uformować małe klopsiki i obtoczyć w mące.
  • 2. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, bazylię, papryki. Dołożyć uformowane klopsiki. Gotować z warzywami 5 minut, dodać koncentrat i keczup. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane natką pietruszki z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy