Pyszne klopsiki, które zapewne zasmakują każdemu. Sos i makaron dają klopsikom dodatkowego charakteru. Polecam.
Składniki:
60 dag mięsa mielonego (dowolnego)
25 dag makaronu penne
1 duży por
2 i pół szklanki mleka
1 szklanka śmietany 18%
pół szklanki sera żółtego
2 jajka
1,5 łyżki mąki
1 łyżka margaryny
garść zielonej natki pietruszki
sól
pieprz
Klopsiki w sosie śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. SOS: W dużym rondlu rozgrzać margarynę dodać pokrojony por i podsmażyć około jednej minuty. Mleko i śmietanę połączyć razem dodać mąkę i dobrze roztrzepać. Zalać podsmażoną porę i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia.
2. KLOPSY: Do miski wkładamy mięso dodajemy jajka, sól, pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną pietruszkę (gdy mięso jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Na chwilę wyrabiamy mięso ręką i formułujemy nieduże klopsiki. Do zimnego sosu dodać starty ser i wymieszać.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wsypać makaron. Na makaron wlać sos, wymieszać, zrobić wgłębienie i wkładać klopsy. Cały makaron musi być pokryty sosem. Wstawić do piekarnika na 160 st i zapiekać 40 min, aż klopsy się zarumienią.
Komentarze