Klopsiki w sosie śmietankowym

0 (0 ocen)

Pyszne klopsiki, które zapewne zasmakują każdemu. Sos i makaron dają klopsikom dodatkowego charakteru. Polecam.

Składniki:


  • 60 dag mięsa mielonego (dowolnego)
    25 dag makaronu penne
    1 duży por
    2 i pół szklanki mleka
    1 szklanka śmietany 18%
    pół szklanki sera żółtego
    2 jajka
    1,5 łyżki mąki
    1 łyżka margaryny
    garść zielonej natki pietruszki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki w sosie śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS: W dużym rondlu rozgrzać margarynę dodać pokrojony por i podsmażyć około jednej minuty. Mleko i śmietanę połączyć razem dodać mąkę i dobrze roztrzepać. Zalać podsmażoną porę i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia.
  • 2. KLOPSY: Do miski wkładamy mięso dodajemy jajka, sól, pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną pietruszkę (gdy mięso jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Na chwilę wyrabiamy mięso ręką i formułujemy nieduże klopsiki. Do zimnego sosu dodać starty ser i wymieszać.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i wsypać makaron. Na makaron wlać sos, wymieszać, zrobić wgłębienie i wkładać klopsy. Cały makaron musi być pokryty sosem. Wstawić do piekarnika na 160 st i zapiekać 40 min, aż klopsy się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować