Klopsiki w sosie porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Mięso włożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, czosnek, odciśniętą kajzerkę, jajko. Przyprawić przyprawa uniwersalna, solą i pieprzem.
Mięso dokładnie wyrobić ręką.
2.Mocząc dłonie w wodzie, formować klopsiki i obsmażać na rozgrzanym oleju z obu stron.
3.Pora pokroić w półplasterki. W rondelku na rozgrzanym oleju z masłem zeszklić pora, dodając przyprawa uniwersalna i pieprz. Podlać połową szklanki wody i chwilę dusić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i natkę pietruszki.
Do gotującego sosu dodać klopsiki i dusić 15 minut. Wyjąć klopsiki na półmisek i odstawić w ciepłe miejsce, żeby nie ostygły. Sos zmiksować blenderem. Dodać śmietanę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach sosu.
4.Polać sosem gorące klopsiki.
Podawać z ziemniakami, kopytkami, makaronem, ryżem, kaszą i dowolną surówką jako danie obiadowe, lub z pieczywem jako przystawka, lub gorąca kolacja.
Porady
Ilość śmietany można dodać w/g własnego smaku, mając na uwadze występujący w niej cholesterol. Można nie dawać w ogóle śmietany, tylko łyżeczkę musztardy i sos jest równie smaczny.
Komentarze