Klopsiki w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Fantastyczne klopsiki, soczyste i ten sos pieczarkowy pychota.

  • 50 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
    4 cebule
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    80ml wody lekko gazowanej
    sól
    pieprz
    mąka do obtaczania
    300g pieczarek
    2 łyżki masła klarowanego
    300ml bulionu

Klopsiki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, 2 cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane dodajemy pieczarki z cebulą, przyprawiamy solą i pieprze. Podsmażamy, uważajcie na cebulę, żeby się nie spaliła. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Wstawiamy na mały ogień i dusimy do momentu przygotowania klopsików.
  • 2. Do mięsa mielonego dodajemy pozostałe dwie cebule pokrojone w kostkę, jajko, bułkę tartą i wodę. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy mięso. Formujemy małe kuleczki / najlepiej formować mokrymi rękoma /, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
  • 3. Teraz gotowe klopsiki przekładamy do duszących się pieczarek. Dusimy jeszcze około 15 minut. Próbujemy i ewentualnie przyprawiamy. Nie musimy zagęszczać sosu.

Porady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy