Klopsiki w sosie pieczarkowo-cebulowym

5 (174 ocen)

Uwielbiam różnego rodzaju klopsy i pulpety w sosie ;-)

Składniki:


  • klopsy:
    250 g mięsa mielonego
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia
    sól i pieprz
    olej

    sos:
    100 g pieczarek
    1 cebula
    pół kostki rosołowej
    2 łyżeczki mąki
    1 łyżka śmietany
    sól i pieprz
    olej

Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Klopsiki w sosie pieczarkowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszać z jajkiem,bułką tartą ,przeciśniętym ząbkiem czosnku i przyprawić. Dobrze wyrobić masę. Formować kulki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
    W rondelku rozgrzać olej,podsmażyć obrana i pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
    Zalać wodą ,aby przykryć cebulę i pieczarki. Dodać pół kostki rosołowej. Wrzucić klopsy i dusić około 15 minut.
    Do kubka wlać odrobinę sosu,dodać mąkę i śmietanę i wymieszać drewnianą gwiazdką. Dolać do sosu i chwilę gotować. Przyprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso mielone Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować