Klopsiki w sosie curry z brokułami

  • wyświetlono: 143 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj zapraszam na smaczne i pożywne klopsiki z polędwiczek drobiowych w aromatycznym i wyrazistym sosie curry z brokułami. Możemy je podawać z ulubionymi dodatkami - ryżem, kaszą lub makaronem. Są lekkie, mięciutkie i delikatne, a ich smak podkreśla dodatek parmezanu oraz kremowy sos curry na bazie mleczka kokosowego. Klopsiki świetnie sprawdzą się również w towarzystwie świeżego pieczywa, ale i tradycyjnego puree ziemniaczanego. Lubię takie dania, które można przygotować dzień wcześniej i cieszyć się pełnią ich smaku na drugi dzień np. po powrocie z pracy. Takie klopsiki to także świetne rozwiązanie do lunchboxa - wystarczy podgrzać je w mikrofalówce. Gorąco polecam! :)

Kasia Futka
  • 5 porcje
  • 50min

Składniki

KLOPSIKI
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 5 łyżek startego parmezanu
- 2 cebule szalotki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- mąka (do obtoczenia)
+ 1 litr bulionu

SOS CURRY
- 1 szklanka bulionu
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 płaska łyżka żółtej pasty curry
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka natki pietruszki
- szczypta kaffiru
- sól i pieprz do smaku
+ 1 mały brokuł

Sposób przygotowania przepisu:

Klopsiki w sosie curry z brokułami

  • 1. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy je do gorącego bulionu i gotujemy al dente (2 - 3 minuty). Następnie hartujemy je zimną wodą, aby zachowały swój piękny zielony kolor.
  • 2. Cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany ząbek czosnku i studzimy. Oczyszczone polędwiczki mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulką i dodajemy do nich jajko, pastę curry, parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy malutkie klopsiki, które obtaczamy delikatnie w mące. Klopsiki wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i odkładamy na chwilę na talerz.

    * Jeśli klopsiki podczas formowania kleją nam się zbytnio do rąk, to zwilżmy delikatnie dłonie wodą.

    ** Jeśli masa mięsna wydaje się zbyt rzadka, dodajmy do niej odrobinę bułki tartej
  • 3. Z pozostałego z gotowania klopsików bulionu odlewamy szklankę i zagotowujemy go ranem z mleczkiem kokosowym oraz pastą curry. Powstały sos doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i zmielonymi liśćmi limonki (kaffirem). Na koniec dodajemy natkę pietruszki, wsadzamy klopsiki oraz różyczki brokuła, ponownie zagotowujemy i gotowe! :) Życzę smacznego! :)

Porady

Klopsiki świetnie komponują się z ryżem jaśminowym oraz kaszą bulgur.
Lubicie ostre smaki?
Klopsiki możemy przygotować także w wersji mocno pikantnej.
Wystarczy dodać do sosu więcej pasty curry lub doprawić go papryczką chili.
Co zrobić, aby brokuł nie rozpadł się w sosie?
Pamiętajmy, aby brokuły zawsze gotować al dente.
Tak przygotowane zachowają swoją strukturę oraz wartości odżywcze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pulpety drobioweklopsiki w sosie currypulpety w sosie curry

Komentarze

Podobne przepisy

Klopsiki w sosie koperkowym

Dodane przez: bogusia82

Klopsiki w sosie koperkowym

Smaczne i aromatyczne klopsiki...

Klopsiki z indyka w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Krystyna32

Klopsiki z indyka w sosie pieczarkowym

Proste do przygotowania i smaczne...

gotowe danie

Dodane przez: ziutula

klopsiki z płatkami owsianymi w sosie śmietankowym...

delikatne, miękkie klopsiki z płatkami...

Młoda kapusta w sosie jogurtowym z klopsikami

Dodane przez: MonaLiza

Młoda kapusta w sosie jogurtowym z klopsikami

Młoda kapusta duszona w kremowym...

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Dodane przez: AnetaJ

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Fajne, szybkie i proste danie,...

image-0o905od

Dodane przez: elliex

Drobiowe klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki to zdecydowanie jedno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE