KLOPSIKI W PAPRYKOWEJ ZALEWIE

0 (0 ocen)

  • 40 min

Niecodzienny przepis na codzienne klopsiki. Mogę polecić z czystym sumieniem. Mogą "poleżeć" w lodówce kilka dni. Idealne na imprezę lub święta.

  • 40 min

Składniki:

  • - 500 g mięsa mielonego z szynki
    - 9 łyżek oleju
    - 15 łyżek ketchupu
    - 2 łyżki koncentratu
    - 3 cebule
    - 2 papryki (1 zielona, 1 żółta)
    - sok z 1 cytryny
    - 1 słoik papryki konserwowej
    - pęczek zielonej pietruszki
    - PÓŁ BUŁKI

    DODATKOWO:
    - sól, pieprz,majeranek, cukier
    - jajko, bułka tarta
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Klopsiki w paprykowej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę moczymy w wodzie. Następnie wyciskamy wodę, dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy 1 jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy również 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Z mięsa formujemy małe kulki. Obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone pulpety układamy w misce.
  • 2. Pokrojoną w kostkę i posoloną cebulę szklimy na oleju. Dodajemy do tego pokrojoną w niewielką kostkę paprykę oraz pokrojoną w kostkę paprykę konserwową.
  • 3. Olej mieszamy z ketchupem i koncentratem. Dodajemy do papryki i cebuli. Gotujemy aby zalewa była ciepła. Dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość do smaku przyprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem.
  • 4. Klopsiki zalewamy zalewą i odstawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować