Klopsiki w meksykańskim sosie z jaśminowym ryżem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak nie macie pomysłu na obiad to polecam Wam takie pyszne i szybkie w wykonaniu danie z sosem meksykańskim, klopsikami drobiowymi i delikatnym w smaku ryżem jaśminowym. Smacznego życzę.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Klopsiki:

    30 dag fileta z kurczaka
    1 jajko
    1 bułka
    pieprz ziołowy do smaku
    przyprawa do kurczaka do smaku
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    ewentualnie sól do smaku

    Dodatkowo:

    1 słoik sosu meksykańskiego 52 dag
    20 dag ryżu jaśminowego

Klopsiki w meksykańskim sosie z jaśminowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kropimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi 16 sztuk.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki do miękkości i zrumienienia.
  • 3. Do garnka przekładamy sos meksykański, dodajemy klopsiki i gotujmy jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając.
  • 4. W między czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
  • 5. Na talerze nakładamy porcje ryżu i klopsików z sosem.
    Podajemy i smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy