Klopsiki w cukinii na grilla

4.5 (141 ocen)

Nie wiem jak Was, ale mnie zapach grilla od razu wprawia w dobry nastrój. Na ostatnim grillu nie mogło zabraknąć dobrze zamarynowanej karkówki, szaszłyków, kaszanki i warzyw. Ale największym uznaniem cieszyły się właśnie te małe klopsiki otulone plasterkami cukinii.

Składniki:

  • Składniki:
    2 duże cukinie
    sól
    Klopsiki:
    300 g mięsa wieprzowego mielonego
    3 łyżki słonecznika łuskanego
    1 średnia cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    1 małe jajko
    2 łyżki masła
    3 łyżki mielonych otrąb *
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki w cukinii na grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinia:
    Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.
  • 2. Klopsiki:
    Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, słonecznik, podsmażoną cebulkę i pozostałe przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy klopsiki wielkości śliwek. Każdy klopsik owijamy plasterkami cukinii i spinamy wykałaczką. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni. Układamy na aluminiowej tacce i grillujemy około 15 minut, przekręcamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 15 minut.

    * można zastąpić bułką tartą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować