Klopsiki rybne

0 (0 ocen)

klopsiki na zimno ......

Składniki:

  • Na klopsiki:
    1 kg fileta z dorsza bez skóry
    3 jajka
    100 g suchej bułki
    200 ml mleka
    1 cebula
    sól
    pieprz
    Na sos:
    200 g koncentratu pomidorowego
    500 g cebuli
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    maggi
    4 łyżki oleju

Klopsiki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego fileta zmielić razem z obraną cebulą maszynką do mięsa.
    Bułkę namoczyć w mleku, a gdy nasiąknie odcisnąć i dodać ją do masy rybnej.
    Na koniec dodać jajka, sól i pieprz do smaku i dokładnie wszystko wymieszać.
    Formować niewielkie kuleczki, każdą obtoczyć w mace i smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony.
    Gdy klopsiki są usmażone przełożyć je do głębokiego naczynia.
  • 2. Przygotować sos:
    Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju aż będzie miękka.
    Dodać koncentrat pomidorowy sól, pieprz i maggi do smaku oraz liście laurowe i ziele angielskie.
    Mieszając od czasu do czasu smażyć około 3-4 minuty, podlać wodą i zagotować.
    Powstałym sosem zalać klopsiki, można delikatnie wymieszać i przestudzić.
    Wstawić do lodówki, podawać na zimno z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy