Klopsy z szpinakiem

5 (177 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyczne klopsiki wieprzowe zyskają zupełnie nowy wymiar, gdy wypełnimy je szpinakowym farszem z czosnkiem, cebulką i śmietanką.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • klopsy:
    500g mięsa mielonego z łopatki
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików
    średnia cebula
    łyżeczka musztardy francuskiej
    sól, czarny pieprz, majeranek
    olej do smażenia

    szklanka esencjonalnego bulionu

    szpinak:
    koło 200g rozdrobnionego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    średnia biała cebula
    sól, czarny pieprz
    100ml słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Klopsy z szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak:
    Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Dodajemy szpinak (może być mrożony) i przesmażamy razem kilka minut aż szpinak zmięknie. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy słodka śmietanką i redukujemy aż niemal cała wyparuje.
  • 2. Klopsy:
    Cebule drobno siekamy. Wszystkie składniki klopsów (poza olejem :) ) połączyć i wyrobić jednolita masę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Odrywamy kawałki mięsnej masę, rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy łyżeczkę szpinakowego farszu. Formujemy klopsy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy szklanka bulionu i dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut w zależności od wielkości klopsów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Szpinak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować