Składniki na pulpety:
50 dag mielonego mięsa wieprzowo drobiowego
1 jajko
0,5 bułki czerstwej namoczonej w bulionie I osączonej lub bułka tarta ok 2 łyżki
1 mała posiekana cebula
przyprawy:
sól lub jarzynka, pieprz do smaku
przyprawa do grilla do smaku
oraz mąka do panierowania pulpetów
oraz:
ok 2 litry wody
2 duże marchewki
1 cebula
1 pietruszka
kawałek selera
1 duży listek laurowy
4 kulki ziela angielskiego
sól, jarzynka,pieprz
Składniki sosu:
2 szklanki bulionu z gotowania pulpetów
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego z dobrej firmy
szczypta cukru, bazylii i oregano
sól lub jarzynka do smaku
1 łyżeczka keczupu pikantnego
2 płaskie łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietany
Klopsiki pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodać posiekaną cebulę, jajko, bułkę, doprawić do smaku i formować pulpety. Panierować je w mące i obsmażyć je na rozgrzanym oleju. W garnku zagotować wodę z warzywami i przyprawami ( listek laurowy, 4 kuleczki ziela angielskiego, pieprz, sól lub jarzynka). Gdy warzywa zmiękną dodać obsmażone pulpety i na maym ogniu gotować około 15 minut. Po tym czasie wyjąć pulpety.
Wykonanie sosu:
2 szklanki bulionu wlać do rondla, dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać,podgrzewać kilka minut doprawiając szczyptą cukru, solą lub jarzynką, bazylią i oregano.
W szklance wymieszać 2 łyżki mąki pszennej z 3 łyżkami śmietany, wlać trochę bulionu i wlać do sosu, mieszając zagotować.
Na końcu dodać 1 łyżeczkę keczupu pikantnego. Włożyć pulpety i chwilę podgrzać razem z sosem. Resztę bulionu, w którym gotowały się pulpety przelewam do pojemniczków i zamrażam.
Gdy przygotowuję sos zawsze na 1 szklankę bulionu daję 1 płaską łyżkę mąki.
Komentarze