Nieco odmienna wersja klopsików ,inspirowana kuchnią grecką
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
250gięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo-wołowego
6/7oliwek z zalewy bez pestek
50 g sera feta
Sól i pieprz
kmin rzymski 1/4łyżeczki
1 łyżeczka oregano
1 mała kajzerka namoczona w mleku
1 jajko małe
Kilka łyżek oleju do smażenia
Na sos
1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g)
1 średnia cebula
Pół łyżeczki oregano
Szczypta kminu rzymskiego
50 g sera feta
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Klopsiki po grecku z fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przyprawić dodać odciśniętą kajzerkę,jajko ,pokrojone drobno oliwki oraz fetę masę dobrze wyrobić .Następnie uformować klopsiki i usmażyć na oleju.
Przełożyć na ręcznik papierowy.
2.Na tej samej patelni i tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę następnie dodać pomidory z puszki przecier pomidorowy oraz przyprawy całość dusić pod przykryciem około 5 minut Na koniec dodajemy ser feta , całość mieszamy aż ser się rozpuści. (Sos można zblendować na jednolitą masę) .
3.Włożyć ponownie klopsy dodać połówki oliwek i całość zagotować.
Podawać z ryżem lub makaronem
Komentarze