Klopsiki po grecku z fetą i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nieco odmienna wersja klopsików ,inspirowana kuchnią grecką

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250gięsa mielonego ( najlepiej wieprzowo-wołowego
    6/7oliwek z zalewy bez pestek
    50 g sera feta
    Sól i pieprz
    kmin rzymski 1/4łyżeczki
    1 łyżeczka oregano
    1 mała kajzerka namoczona w mleku
    1 jajko małe
    Kilka łyżek oleju do smażenia

    Na sos

    1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g)
    1 średnia cebula
    Pół łyżeczki oregano
    Szczypta kminu rzymskiego
    50 g sera feta
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Klopsiki po grecku z fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przyprawić dodać odciśniętą kajzerkę,jajko ,pokrojone drobno oliwki oraz fetę masę dobrze wyrobić .Następnie uformować klopsiki i usmażyć na oleju.
    Przełożyć na ręcznik papierowy.
  • 2. Na tej samej patelni i tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę następnie dodać pomidory z puszki przecier pomidorowy oraz przyprawy całość dusić pod przykryciem około 5 minut Na koniec dodajemy ser feta , całość mieszamy aż ser się rozpuści. (Sos można zblendować na jednolitą masę) .
  • 3. Włożyć ponownie klopsy dodać połówki oliwek i całość zagotować.
    Podawać z ryżem lub makaronem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kumin (kmin rzymski) Oliwki Oregano

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować