Klopsiki po cygańsku

  • wyświetlono: 771 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 1

Bardzo smaczne danie

Kaska
  • 7 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

• 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
• 1,5 łyżki kaszy manny
• 2 jajka
• 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
• 1 płaska łyżeczka majeranku
• pół łyżeczki papryki wędzonej
• sól i pieprz do smaku
• olej do smażenia




Składniki na sos:
• 0,5 kg pieczarek
• 2 średnie cebule – ok. 500g
• 2 małe czerwone papryki – ok. 500g
• 3 duże ogórki kiszone – ok. 230g
• 2 puszki pomidorów w kawałkach (każda puszka o masie netto 400g)
• 200 g ketchupu pikantnego;
• 2 płaskie łyżeczki cukru
• sól i pieprz do smaku
• olej do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Klopsiki po cygańsku

  • 1. 1. Przygotować klopsiki: Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajka, kaszę mannę oraz przyprawy, w tym sól i pieprz do smaku. Wyrobić na jednolitą, gładką masę. Następnie uformować klopsiki o średnicy ok. 2 cm. Smażyć je na rozgrzanej patelni z olejem do czasu zarumienienia z każdej stron.
    2. Cebule obrać, pokroić w piórka.
    3. Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kosteczkę.
    4. Pieczarki oczyścić , pokroić w plasterki.
    5. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę.
    6. Przygotować garnek. Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut (do czasu aż cebula się zeszkli). Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić przez ok. 10 minut (aż grzyby zmniejszą swoją objętość). Następnie dodać pokrojone ogórki i paprykę, pomidory z puszki, ketchup pikantny oraz cukier. w razie potrzeby dolać nieco letniej wody, by warzywa były całe zakryte płynem. Dusić sos na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wrzucić do sosu klopsiki i dusić całość pod przykryciem przez 20 minut. Następnie ściągnąć pokrywkę i dusić potrawę przez kolejne 20 minut na małym ogniu, by sos nieco odparował i zgęstniał. Warzywa w tym czasie powinny zmięknąć, a sos być dość gęsty. Ewentualnie na koniec doprawić jeszcze danie solą i pieprzem. Podawać najlepiej na ciepło. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkipaprykacebulaklopsikipomidory z puszki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Karkówka po cygańsku na ostro

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Karkówka po cygańsku na ostro

Doskonała propozycja na rodzinny...

Karkówka z warzywami po cygańsku

Dodane przez: 2milutka

Karkówka z warzywami po cygańsku

Pożywny obiad mięsny z warzywami...

Karkówka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Karkówka po Cygańsku

Rozpływająca się w ustach miękka...

image-1ws73sy

Dodane przez: Magster

UDKA KURCZAKA PO CYGAŃSKU

Przepis na te udka nieco zmodyfikowałam...

Karkówka po cygańsku z lubczykiem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Karkówka po cygańsku z lubczykiem

Rozpływająca się w ustach, delikatna...

udka po cygańsku

Dodane przez: capri

udka z kurczaka po cygańsku

Bardzo trafne połączenie smaków,...