Klopsiki po bolońsku w bakłażanie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Włoskie smaki z piekarnika. Klopsiki podałam w sosie bolońskim z makaronem w łódeczkach z bakłażana. Jest to fajna propozycja na obiad który przygotujemy zapiekając wszystko razem. Sos boloński nie musi być nudnie podany. Danie jest lekkie, a zarazem sycące. Klopsiki nadziewałam oliwki czarnymi, bo skoro włoskie smaki to muszą być oliwki i parmezan.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • klopsiki:

    1 pierś z kurczaka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    papryczka chili szczypta
    1 jajko
    2 łyżki startego parmezanu
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki natki pietruszki posiekane
    bułka tarta do obtoczenia

    pozostałe:

    2 bakłażany
    520 g sosu bolońskiego
    5 łyżek makaronu drobnego w kształcie ryżu
    olej rzepakowy
    20 oliwek czarnych
    pieprz czerwony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Sosy

Klopsiki po bolońsku w bakłażanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsiki:

    Pierś z kurczaka, cebule i czosnek obrany mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaje jajko, parmezan, natkę, bułkę tartą, sól, pieprz, papryczkę. Mięso wyrabiam. Biorę małe porcje mięsa, na środku układam oliwę i formuje klopsiki. Obtaczam w bułce tartej. Klopsiki układam na desce podsypanej bułką.


    Do naczynia do zapiekania przekładam sos boloński, ale nie cały. Zostawiam tak 1/4 sosu. Do sosu dodaję makaron i mieszam. W sosie układam klopsiki. Z wierzchu smaruje je jeszcze sosem.
    Bakłażany kroję wzdłuż. Miąższ wycinam nożem zostawiając po 1 cm. Łódki bakłażanowe smaruję obficie olejem. Układam na blaszce. Klopsiki i bakłażany wstawiam do piekarnika temp 200 stopni i zapiekam około 45 minut. Bakłażany mają być miękkie. Makaronu wcześniej nie gotuję, bo on dojdzie w piekarniku w sosie. Po wyjęciu smaruję łódki bakłażana pozostałym sosem, dodaję klopsiki z farszem z makaronu. Posypuje natka pietruszki, pieprzem czerwonym. Miąższ z bakłażana który wycięłam usmażyłam na patelni, ale można go upiec też, trzeba tylko obficie posmarować olejem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Kurczak Makaron Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować