Klopsiki pikantne w kapuście

0 (0 ocen)

Smak klopsików wspaniale łączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełniają. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

  • kapusta:
    1/2 średniej główki świeżej białej kapusty
    2 średnie marchewki
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka cząbru
    1 łyżeczka tymianku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    1/2 litra wody
    6 łyżek oleju
    klopsiki:
    1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa)
    2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
    2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Klopsiki pikantne w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso na klopsiki przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1/2 godziny, aby przyprawy połączyły się z mięsem.
    Z przyprawionego mięsa formować klopsiki o wielkości małych piłeczek do ping ponga. Klopsiki krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu.
  • 2. Kapustę drobno poszatkować.
    Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić.
    Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić.
  • 3. Do dość dużego garnka wlać olej, rozgrzać go i lekko podsmażyć na nim cebulę.
    Garnek na chwilę zdjąć z palnika, do cebuli dodać kapustę, marchew i wodę, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
    Następnie dodać pozostałe przyprawy bez koncentratu i soli, wymieszać. Jeśli w garnku jest mało płynu to dodać jeszcze odrobinę wody. Gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone klopsiki i nadal gotować pod przykryciem jeszcze około 30 minut.
    Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą. Po dodaniu koncentratu wszystko podgotować jeszcze ze 2 - 3 minuty bez przykrywania, aby ewentualnie płyn nieco odparował.
  • 4. Ugotowane klopsiki z kapustą dobrze jest odstawić na około 10 minut przed ich podaniem, aby spokojnie doszły.
    Najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować