Smak klopsików wspaniale łączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełniają. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.
Klopsiki pikantne w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso na klopsiki przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1/2 godziny, aby przyprawy połączyły się z mięsem.
Z przyprawionego mięsa formować klopsiki o wielkości małych piłeczek do ping ponga. Klopsiki krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu.
2.Kapustę drobno poszatkować.
Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić.
Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić.
3.Do dość dużego garnka wlać olej, rozgrzać go i lekko podsmażyć na nim cebulę.
Garnek na chwilę zdjąć z palnika, do cebuli dodać kapustę, marchew i wodę, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Następnie dodać pozostałe przyprawy bez koncentratu i soli, wymieszać. Jeśli w garnku jest mało płynu to dodać jeszcze odrobinę wody. Gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone klopsiki i nadal gotować pod przykryciem jeszcze około 30 minut.
Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą. Po dodaniu koncentratu wszystko podgotować jeszcze ze 2 - 3 minuty bez przykrywania, aby ewentualnie płyn nieco odparował.
4.Ugotowane klopsiki z kapustą dobrze jest odstawić na około 10 minut przed ich podaniem, aby spokojnie doszły.
Najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami.
Komentarze