Klopsiki pikantne w kapuście

  • wyświetlono: 568 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Smak klopsików wspaniale łączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełniają. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.

Garnek biało510

Składniki

kapusta:
1/2 średniej główki świeżej białej kapusty
2 średnie marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1/2 litra wody
6 łyżek oleju
klopsiki:
1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa)
2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru
1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Klopsiki pikantne w kapuście

  • 1. Mięso na klopsiki przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1/2 godziny, aby przyprawy połączyły się z mięsem.
    Z przyprawionego mięsa formować klopsiki o wielkości małych piłeczek do ping ponga. Klopsiki krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu.
  • 2. Kapustę drobno poszatkować.
    Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i drobno pokroić.
    Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić.
  • 3. Do dość dużego garnka wlać olej, rozgrzać go i lekko podsmażyć na nim cebulę.
    Garnek na chwilę zdjąć z palnika, do cebuli dodać kapustę, marchew i wodę, gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
    Następnie dodać pozostałe przyprawy bez koncentratu i soli, wymieszać. Jeśli w garnku jest mało płynu to dodać jeszcze odrobinę wody. Gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone klopsiki i nadal gotować pod przykryciem jeszcze około 30 minut.
    Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą. Po dodaniu koncentratu wszystko podgotować jeszcze ze 2 - 3 minuty bez przykrywania, aby ewentualnie płyn nieco odparował.
  • 4. Ugotowane klopsiki z kapustą dobrze jest odstawić na około 10 minut przed ich podaniem, aby spokojnie doszły.
    Najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowetania_kuchniamoj_niedzielny_obiadkapustaklopsikipikantne

Komentarze

Podobne przepisy

Klopsiki w sosie własnym

Dodane przez: LucyG

Klopsiki w sosie własnym

Oj jak dawno nie robiłam i nie...

Uniwersalne pikantne klopsiki

Dodane przez: MonikaW

Uniwersalne pikantne klopsiki

Pikantne klopsiki możemy podawać...

image-1k00u6u

Dodane przez: paulette17

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

Pyszne klopsiki otulone pomidorowym...

Żeberka w kiszonej kapuście

Dodane przez: Skotka

Żeberka w kiszonej kapuście

Zimą często przygotowuję dania...

schab w kapuscie

Dodane przez: klementynka

schab zapiekany w kapuście

To danie stało się ostatnio naszym...

Karkówka w kiszonej kapuście

Dodane przez: ankad21

Karkówka w kiszonej kapuście

Jeszcze nigdy tak dobrej karkówki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE