Klopsiki Pieczone na Kokardkach w Pulpie Pomidorowej z Dynią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Od tych klasycznych - różnią się dodatkiem otrębów żytnich, pieczone są w piekarniku, podane z makaronem i polane sosem, który zwieńcza dynia.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g makaronu kokardki (np. Lubella)

    300 g zmielonej łopatki wieprzowej
    jajko
    przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
    4 łyżki otrębów żytnich
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, suszony rozmaryn

    4 duże pomidory
    4 łyżki przecieru pomidorowego (miałam swój - domowy)
    szklanka pokrojonej dyni
    duży ząbek czosnku
    sól, pieprz
    2 listki laurowe
    2 łyżeczki suszonej bazylii
    3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki pieczone na kokardkach w pulpie pomidorowej z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • klopsiki 1. Makaron gotujemy al dente we wrzątku. Wysypujemy do wysmarowanego masłem, małego naczynia do zapiekania.
    Mięso wyrabiamy z jajkiem, czosnkiem, otrębami, bułką. Dodajemy ze dwie szczypty soli, pieprzu, pół łyżeczki rozmarynu. Formujemy małe klopsiki. Układamy na makaronie w niewielkich odległościach o siebie.
    Pomidory kroimy w większą kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, dorzucamy listki, pokrojony w półtalarki czosnek i dusimy do rozpadnięcia się na pulpę. Dodajemy przecier. Doprawiamy. Wyjmujemy listki.
    Tak przygotowanym sosem zalewamy klopsiki i makaron. Na wierzchu układamy dynię*
    Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C na środkowej półce przez 30 minut.

    * dynię można tez od razu wrzucić do sosu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować