Klopsiki pieczone na kokardkach w pulpie pomidorowej z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente we wrzątku. Wysypujemy do wysmarowanego masłem, małego naczynia do zapiekania.
Mięso wyrabiamy z jajkiem, czosnkiem, otrębami, bułką. Dodajemy ze dwie szczypty soli, pieprzu, pół łyżeczki rozmarynu. Formujemy małe klopsiki. Układamy na makaronie w niewielkich odległościach o siebie.
Pomidory kroimy w większą kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, dorzucamy listki, pokrojony w półtalarki czosnek i dusimy do rozpadnięcia się na pulpę. Dodajemy przecier. Doprawiamy. Wyjmujemy listki.
Tak przygotowanym sosem zalewamy klopsiki i makaron. Na wierzchu układamy dynię*
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200*C na środkowej półce przez 30 minut.
Komentarze